Mobile learning/hu

From Telearn Thesaurus
Jump to: navigation, search
Nyelv: English  • български • français • magyar


Mobil tanulás (mobile learning)

Szerkesztők: Mike Sharples, Learning Sciences Research Institute, University of Nottingham, UK
Munkatársak: Agnes Kukulska-Hulme, The Open University UK / Gonca Telli Yamamoto, Okan University, Turkey / John Traxler, University of Wolverhampton, UK


Definíció

Az általánosan elfogadott definíció a következő:

Bármilyen [technológia által támogatott] tanulás, amely akkor történik, amikor a tanuló nincs fix, előre meghatározott helyszínen, vagy pedig az a tanulás, ami akkor történik, amikor a tanuló a tanulás során kihasználja a mobil technológiák kínálta lehetőségeket. (O'Malley et al., 2003).

Ez a mobil eszközök segítette tanulás kettős természetét jelzi, amely megvalósulhat fix helyszínen, mint például osztályterem vagy munkahely, vagy pedig a rögzített és mobil technológia keverékéből kialakított környezeten keresztül. Az előbbinél a figyelem a hordozható technológia által lehetővé tett tanuláson van. Az utóbbi esetében a hangsúly a tanuló mobilitásán van egy technológia-gazdag környezetben.

A terület két tevékenységgel került jellemzésre: az első, a mobil technológia alkalmazása a tanulásban fizikai, szociális vagy gazdasági távolságokon és elkülönüléseken keresztül; a második a hordozható eszközök használata a tanulás elterjedt elméleteinek fejlesztésére, kiterjesztésére vagy szétválasztására. Hogy ezek a tevékenységek hogyan kerülnek kifejezésre az meghatározható fizikai és környezeti faktorokkal és az oktatási fogalmak megkülönböztetésével formális és informális összefüggésben.

Fordítási kérdések

Van itt néhány kérdés a „mobil tanulás“ kifejezéssel kapcsolatban. A francia nyelvben például több szakkifejezés is használható rá: l'apprentissage nomade, l'enseignement nomade, le nomad-learning, l'apprentissage mobile, le m-learning, és le mobile-learning. Az angol nyelvben is előfordulnak kapcsolódó és átfedő kifejezések: handheld learning, pervasive learning, ambient learning és ubiquitous learning. Ezeknek a szakkifejezéseknek mindegyike használható a technológiai, a tanulási, a szocio-kulturális beállítottság bizonyos kombinációjában (pl. tanulás egy mobil világban).

Különbségek előfordulnak a „mobil tanulás“ értelmezésében is, ami a kulturális és nemzeti prioritásokból valamint a kultúrák kutatásából származik. Így Európában a MOBIlearn és m-Learning projektekből eredő kutatások nagy hangsúlyt fektetnek a tanuló mobilitására és környezeteken keresztül kapcsolják össze a tanulást (Kukulska-Hulme et al., 2009). Az Egyesült Államokban az oktatási tartalom és alkalmazások hordozható eszközökön (okostelefonok, tabletek) történő effektív átadására fókuszálnak elsősorban (Roschelle & Pea, 2002). Egy ehhez köthető perspektíva, amely a G1-gyel kapcsolatos: Egy olyan hálózat (Chan et al. 2006), amely magába foglalja az osztálytermeken belüli egy az egyhez tanulást minden személyes, vezetéknélküli berendezéssel felszerelt diákkal (Zurita & Nussbaum, 2004). Egy másik elképzelés, a mobil technológiák alkalmazása a fejlesztéseknél. Itt a mobil szolgáltatások, mint az SMS vagy a mobil web hozzáférés, beindíthatja a szakmai fejlesztést, kommunikációt és együttműködést ott, ahol ilyesmire eddig nem volt lehetőség (Traxler, J. & Leach, J, 2007)..

Tudományági kérdések

A mobil technológiák és a tanulás mobilitása „határvonal tárgyak“ (Star, 1989), amelyek értelmezése különbözik az egyes közösségeknél. Így a kulcsfogalomra a mobil tanulással összefüggésben tekinthetünk technológiai szemszögből úgy, mint az adatforrások integrálására (Want, 1992). Vagy tekinthetünk rá a tevékenység elmélete szempontjából úgy, hogy a technológia közvetíti és az objektum-orientált emberek tevékenységei generálják (Nardi, 1995). Sharples et al. (2007) egy kísérlet a mobil tanulás technikai és szocio-kulturális szemszögének összeegyeztetésére.

Főbb referenciák

Kukulska-Hulme, A., Sharples, M., Milrad, M., Arnedillo-Sánchez, I. & Vavoula, G. (2009) Innovation in Mobile Learning: a European Perspective. International Journal of Mobile and Blended Learning, 1,1, 13-35.

Chan, T-W., Roschelle, J., Hsi, S., Kinshuk, Sharples, M. and 16 others (2006) One-to-one Technology Enhanced Learning: An Opportunity for Global Research Collaboration. Research and Practice in Technology Enhanced Learning, 1,1 pp. 3-29.

Nardi, B. A. (1995). Studying context: a comparison of activity theory, situated action models, and distributed cognition. In B. A. Nardi, (ed.) Context and Consciousness: Activity theory and Human-Computer interaction, Cambridge, MA: MIT Press, pp. 69-102.

O'Malley, C., Vavoula, G., Glew, JpP., Taylor, J., Sharples, M. & Lefrere, P. (2003). ‘Guidelines for Learning/Teaching/Tutoring in a Mobile Environment. MOBIlearn project report, D4.1. Available online at http://www.mobilearn.org/download/results/guidelines.pdf

Roschelle, J., & Pea, R. (2002). A walk on the WILD side: How wireless handhelds may change computer-supported collaborative learning. International Journal of Cognition and Technology, 1(1), 145-168.

Sharples, M., Taylor, J., & Vavoula, G. (2007) A Theory of Learning for the Mobile Age. In R. Andrews and C. Haythornthwaite (eds.)The Sage Handbook of Elearning Research. London: Sage, pp. 221-47.

Star S.L. & Griesemer J.R. (1989). Institutional Ecology, 'Translations' and Boundary Objects: Amateurs and Professionals in Berkeley's Museum of Vertebrate Zoology, 1907-39. Social Studies of Science, 19 (4): 387-420. doi:10.1177/030631289019003001

Traxler J. & Leach J. (2006) Innovative and sustainable mobile learning in Africa. WMUTE 2006: Proceedings of the IEEE 4th International Workshop on Wireless, Mobile and Ubiquitous Technologies in Education, Los Alamitos, CA, USA, IEEE Computer Society.

Want, R., Hopper, A., Falcao, V., and Gibbons, J. (1992). The Active Badge Location system: ACM Transactions on Information Systems, 10(1), pp. 91-102.

Zurita G., Nussbaum M., (2004) MCSCL: Mobile Computer Supported Collaborative Learning. Computers & Education, April, 42(3):289-314.

Kapcsolódó kifejezések

Átható tanulás, Mindenütt jelenlévő tanulás, Kibővített valóság tanulás, Egy az egyben tanulás, Hordozható tanulás, Mobil mindenütt jelenlévő és magával ragadó technológiával továbbfejlesztett tanulás, Összekevert tanulás.

Kapcsolódó dokumentumok

Naismith, L., Lonsdale, P., Vavoula, G. & Sharples, M. (2005) Literature Review in Mobile Technologies and Learning. Report 11, NESTA Futurelab. Bristol: NESTA Futurelab. Also available at http://www.nestafuturelab.org/research/reviews/reviews_11_and12/11_01.htm

Shuler, C. (2009). Pockets of Potential: Using Mobile Technologies to Promote Children's Learning. New York: Joan Ganz Cooney Center at Sesame Workshop